Terapeutické bábiky pe láskyplné spomienky

Jednou z našich najkrajších celoročných výziev sú „Terapeutické bábiky pre láskyplné spomienky“.

Využitie bábik, tiež nazývané bábikoterapiou, poskytuje ľuďom s Alzheimerovou chorobou a stareckou demenciou príležitosť interakcii s realisticky vyzerajúcou bábikou, ktorá im reflektuje pocit, že sa jedná o živé dieťa, spôsobom, ktorý je pre nich terapeutický.

Terapeutické bábiky sú vyrobené tak, aby simulovali predstavu skutočného dieťaťa. Niektoré, tie drahšie, môžu mať dokonca aplikované dýchanie alebo tlkot srdca. To všetko vie byť pre ľudí s rôznymi formami stareckej demencie upokojujúce a pomôcť im sa cítiť viac uzemnení a prepojení.

Držanie bábiky alebo plyšového zvieraťa (napr. mačka alebo pes) môže byť obzvlášť užitočné pre ľudí, ktorí sú uzavretí, nepokojní, utrápení alebo úzkostliví, čím sa zlepšuje ich pocit pohody a schopnosť komunikovať. Môže im to pripomínať časy, keď mali malé deti alebo vlastného domáceho maznáčika. Alebo niekto z ich okolia a ony si naň s láskou spomenú.

Niektorí ľudia s demenciou zažívajú tzv. „západ slnka“ – stav intenzívneho zmätku a úzkosti, ktorý sa zvyčajne vyskytuje večer. Môžu pociťovať silnú potrebu ísť domov, aj keď už sú doma, alebo vyzdvihnúť svoje dieťa zo školy, aj keď je už veľké. Mať bábiku alebo terapeutické zvieratko, na ktoré sa v túto dennú dobu môžu sústrediť, im môže zmierniť tieto pocity úzkosti a neistoty.

„Život s Alzheimerovou demenciou je ako stratiť sa v mori nebezpečnej neistoty. Kedy už naozaj nepoznáš ľudí. V skutočnosti nepoznáte ani dni v týždni. Ale keď máte túto bábiku so sebou, po určitom čase to môže byť takmer vaša kotva. To je vec, za ktorú ste zodpovední, vec, ktorú si pamätáte. A prináša to pocitpohodlia a pripútanosti.“, zdôrazňuje Dr.Gary Mitchell, autor knihy z roku 2016 „Doll Therapy in Dementia Care: Evidence and Practice“.

______________

V roku 2024 od januára do septembra sme ich kúpili a darovali už cca 100. Momentálne evidujeme viac ako 30 zariadení, ktoré na takúto pomôcku od nás čakajú.

Podporiť našu činnosť viete ľubovoľným príspevkom TU.

Ďakujeme

Tím Koľko Lásky o.z.

Related Post