V júni 2024 sme spustili Startlab kampaň s názvom LÁSKA V KAŽDOM DOTYKU. Jedná sa o krásne pomôcky na rozvoj jemnej motoriky (nielen) pre seniorov.

Počas našej výzvy Láska kvitne v každom veku sme sa spýtali zariadení pre seniorov, čo by ich potešilo. Mnohé z nich si priali rôzne maličkosti ako spoločenské hry, pexeso, maškrty, hlavolamy, ale veľmi často sa objavovali aj pomôcky na rozvoj jemnej motoriky. Dnes je však ponuka takýchto pomôcok veľmi obmedzená. Na trhu nájdete mnoho montessori pomôcok pre deti, ale seniori majú svoje špecifické potreby a nie všetky sú aj pre nich vhodné.

Rozhodli sme sa preto takéto pomôcky v spolupráci s manažérkou pre sociálne služby a sociálnu prácu, pani Mgr. Erikou Richtarikovou MSc. vyvinúť. Tieto pomôcky niekoľko rokov testovala na oddelení rehabilitácie a používali ich pod jej vedením ľudia s rôznymi diagnózami a rôznych velkových skupín.

Prečo je dôležité rozvíjať jemnú motoriku s našimi pomôckami?

Spýtali sme sa MUDr. Aleny Sabovej, primárky na oddelení dlhodobo chorých

„Každá ľudská bytosť prichádza na svet s prirodzeným záujmom rozvíjať jemnú motoriku už od obdobia raného detstva. Tak ako je prirodzený rozvoj, tak aj úbytok funkčnosti jemnej motoriky patrí do života pacienta a nastáva v istom okamihu života z dôvodu rôznych zmien, napr. vplyvom degeneratívnych ochorení, poúrazových stavov, straty svalovej súhry a sily, príp. pridružujúce sa ochorenia.

Rodinní príslušníci môžu včas pomôcť svojím vnímavým pozorovaním, následným odporúčaním k možnej rehabilitácii, príp. správnym výberom vhodnej pomôcky v domácom prostredí. Jemná motorika si pýta prvý podnet – signál z mozgu, preto je nevyhnutné, aby v pomôckach bol obsiahnutý podnet na tréning pamäti, úchop prstov, rozlišovanie základných farieb, koordináciu, presnosť, pozornosť a vytrvalosť. Tieto pomôcky spĺňajú všetky kritériá z pohľadu materiálu, stupňov náročnosti a funkčnosti tak, aby viedli pacienta k zábavnej forme nácviku jemnej motoriky.“

Naším dlhodobým cieľom je zlepšiť kvalitu života seniorom, napríklad aj ich zručnosti – jemnú motoriku, grafomotoriku a sústredenosť. Cez naše nové pomôcky im vieme ponúknuť aj formu reminisenčnej terapie a ergoterapie a v neposlednom rade zmysluplné trávenie voľného času.

Kampaň bola úspešná a my sme sa s veľkým elánom pustili do výroby týchto pomôcok. V priebehu augusta-septembra 2024 budeme pomôcky postupne distribuovať do cca 88 zariadení pre seniorov po celom Slovensku a tešíme sa na ďalšie spätné väzby zo zariadení.

Oplus_0

—————————————————-

Podporiť našu činnosť viete ľubovoľným príspevkom TU.

Ďakujeme

Tím Koľko Lásky o.z.

Related Post